Letošní, již 28. ročník soutěže Gastrojunior Nowaco Cup proběhl ve dnech 3. až 4. listopadu na 2 Střední škola hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Soutěžili žáci 22 gastronomických škol z celé Moravy a části Čech, aby změřili své síly v odborných dovednostech kuchařů, číšníků a cukrářů.
Mladí soutěžící byli postaveni před nelehký úkol. Museli si poradit s povinnými surovinami, přidat tajné suroviny a ze všech ingrediencí vytvořit zajímavý pokrm.
Základní surovinou u kuchařů byla krůtí prsa, ze kterých měli budoucí mladí odborníci připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohou. Součástí soutěžního úkolu bylo zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše. Ty si soutěžící vylosovali 20 minut před samotnou soutěží.
Ze všech kuchařů si nejlépe poradil Přemysl Elšík ze SŠSS Ostrava Hrabůvka a jen o jeden bod za ním zaostal Lukáš Skypala ze střední školy z Frenštátu pod Radhoštěm. Umístění ve zlatém družstvu a pozvánka do Brna je pro žáka 2. ročníku studijního oboru Gastronomie velkým úspěchem, zvláště když uvážíme, že to bylo jeho první soutěžní vystoupení. Cukráři měli předepsaný limit 45 minut, číšníci měli na splnění soutěžního úkolu jen 20 minut.
Výsledky:
Číšník
1. Alžběta Urbánková, SŠHG Frenštát pod Radhoštěm
2. Pavla Pospíšilová, SŠSS Ostrava-Hrabůvka
3. David Žáček, SŠP, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Kuchař
1. Přemysl Elšík, SŠSS Ostrava-Hrabůvka
2. Lukáš Skypala, SŠHG Frenštát pod Radhoštěm
3. Dominika Belháčová, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek
Cukrář
1. Jana Kupská, HŠ Světlá a OA Velké Meziříčí
2. Kristýna Kostrhunová, SŠ potravinářská a služeb Brno
3. Veronika Navláčilová, SŠP, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště