„Jsme znepokojeni současným trendem
v českém pivovarství, kdy stále více pivovarů využívá nestandardní
suroviny, jako například nepovolené chmelové preparáty a přídatné potravinářské
látky. Jde hlavně o chemicky modifikovaný chmel a sladové náhražky, které v
tradičním českém pivu nemají co pohledávat. Tyto praktiky umožňují nepoctivým
sládkům nahrazovat kvalitní suroviny a nedovoleně vylepšovat vlastnosti piva,
např. kvalitu pěny. To ohrožuje dobrou pověst českého piva ve světě, renomé
chráněného označení České pivo i důvěru tuzemských konzumentů," říká starší
obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Radegast ani jiný ze tří pivovarů
Plzeňského Prazdroje do svých piv žádné chemicky modifikované chmelové
preparáty ani náhražky sladu nepřidává. Radegast, Pilsner Urquell, Gambrinus a
Velkopopovický Kozel se vaří pouze ze tří základních pivovarských surovin -
z vody, ječmenného sladu a chmele za přidání pivovarských kvasinek.
Přidávání jakýchkoliv dalších látek do piva je porušováním tradičního postupu
výroby českého piva plzeňského typu, tak jak bylo poprvé uvařeno v Plzni
v roce 1842.
„Označení České pivo by mělo být pro
spotřebitele jasným indikátorem profesní poctivosti a integrity vaření piva
podle ryzí české tradice. V dopise adresovaném Českému svazu pivovarů a
sladoven a sdružení České pivo proto Plzeňský Prazdroj žádá o zpřísnění
definice Českého piva, protože ta současná neřeší dostatečně problém
nepovolených přídatných látek," shrnuje vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan
Hlaváček.
Pětice sládků Plzeňského Prazdroje
(Václav Berka, Jaroslav Hacko, Jan Hlaváček, Ivo Kaňák a Pavel
Šemík) zároveň vydala veřejnou výzvu Žijeme českým pivem. Je adresovaná všem, kterým záleží na budoucnosti
tradičního českého piva, aby podpořili požadavky Plzeňského Prazdroje na
přesnější definici Českého piva. Veřejnost a pivaři se mohou k iniciativě
připojit na internetových stránkách www.zacisteceskepivo.cz.