Jak to vlastně bylo
Když před třinácti lety přijel Gevorg Avetisyan do Frýdku-Místku, asi nikdo netušil, jak moc se mu tady bude dařit. Zprvu provozoval restauraci. Později se se sestrou rozhodli, že by mohli začít vyrábět oblíbený rodinný zákusek. Zpočátku jej dodávali jen několika kavárnám a hospůdkám. Zájem byl překvapivě velký. Gevorg zaměstnával čím dál více lidí a vše vyvrcholilo tím, že v polovině května slavnostně otevřel velkou výrobní halu v lískovecké průmyslové zóně. „Nová výrobní linka je automatická a výroba se tak několikanásobně zvýší a hlavně urychlí. Vynikající dále je, že jsme zvýšili trvanlivost Marlenky. Vydrží šest měsíců v lednici, přitom nepoužíváme žádné konzervační látky," pochvaloval si Gevorg. Marlenku vyváží i do světa. Zájem o ni mají třeba v USA, Saudské Arábii, v Dubaji, Indii či v Mexiku. V nové továrně se vyrábí tři druhy Marlenky, přibudou ale postupně i další staroarménské zákusky. A kde bere Armén na tradiční dort ingredience? „Med, který je hlavní surovinou, máme výhradně odtud. Měsíčně spotřebujeme čtyři a půl tuny medu. Vlastně všechny suroviny jsou z České republiky až na tuk, který bereme z Rakouska," upozornil Gevorg.
Slavnost byla velkolepá
Pátek 15. května 2009 si rodina Avetisyanů zapíše do rodinné kroniky jako velký den. Slavnostně otevřela výrobní halu na dort Marlenka. Akci navštívila celá řada hostů. Moderování se ujal herec Jan Čenský. Oprávněně. „Jako správný český Honza jsem vyrůstal na buchtách. Někdo rád holky, já rád vdolky," usmíval se herec. Tvrdil, že když vidí v kavárně Marlenku, neodolá. „Tak, jak pivo chutná nejlépe v pivovaru, je i nejlepší Marlenka ve Frýdku-Místku. Jsem rád, že jsem ji tady mohl vyzkoušet," doplnil stále pohádkově štíhlý Jan Čenský. Slavnost měla i duchovní rozměr - továrně požehnal arménský pop. A pak už se tančilo, jedlo i bavilo. Večer ukončil nádherný ohňostroj a odhalení maxi dortu, který vážil přes tunu, měřil po stranách 280 centimetrů a byl vysoký tři čtvrtě metru. Díky těmto rozměrům si vysloužil zápis do české knihy rekordů.
Několik čísel závěrem
Gevorg Avetisyan vyrábí Marlenku již šest let. Zatímco ve starých výrobních prostorách vyrobil 120 tisíc dortů za měsíc, nová hala zvládne 1200 kusů za hodinu. Na plně automatické lince se bude vyrábět medový a kakaový dort, slavnostní kulatý se bude i nadále dělat ručně. Náklady na novou halu se vyšplhaly až k částce 310 milionů korun, samotná výrobní linka stála 150 milionů korun. Továrna se začala stavět loni v dubnu.