O tom, že nejlepší pro lidské zdraví je ovoce z jeho domoviny, není pochyb. Proč tomu ale tak je?
Ovoce je bohaté na antioxidanty, živiny, vitamíny a vlákninu. Denně by měl člověk sníst dva až tři plody, které jsou typické pro naše klimatické pásmo. Jedná se o jablka, hrušky, švestky, broskve, třešně, jahody, meruňky, bobulovité ovoce a další. Banány, kiwi, pomeranče, ananas a jiné exotické druhy jsou sice velice výživné a zdravé, nicméně jsou vhodnější spíše pro obyvatele tropických a subtropických oblastí. Toto ovoce má schopnost člověka ochlazovat, což je pro nás, obyvatele ČR, na podzim a v zimě celkem nežádoucí. Samozřejmě se jim ale úplně vyhýbat nemusíme. V zimě si mimo uskladněných jablíček můžeme pochutnat na ovoci kompotovaném – nejlépe vlastnoručně vyrobeném, bez přídavku cukru. Je to velice snadné, příprava nezabere moc času a nic se nevyrovná chuti pravého domácího kompotu.
Ovoce jezme mezi hlavními jídly
Ke strávení ovoce potřebujeme jen minimální množství energie. Jíme-li ho samotné (ne tedy jako zákusek po hlavním jídle), projde rychle ze žaludku do tenkého střeva. Tam jsou bleskově vstřebány jednoduché cukry, vitaminy a minerální látky, které ovoce obsahuje. Jiná situace nastává, jíme-li ovoce (platí i u ovocných šťáv) společně s potravinami bohatými na bílkoviny. Ovocné kyseliny mají schopnost omezovat produkci žaludečních kyselin. Ničí tedy proteolytický enzym pepsin, a tím zastavují trávení proteinu. Na sacharidy v žaludku působí ovoce podobně. Taktéž zastavuje funkci enzymů potřebných pro trávení škrobu. Zní to možná složitě, ale v praxi je to velice jednoduché. Ovoce zkrátka jezme mezi hlavními jídly, jako svačinu. Nejdříve hodinku po hlavním jídle. Tak nejlépe využijeme jeho schopnost čistit náš organismus a zásobovat tělo cennými vitamíny a vlákninou. (fuc)