Kdy vás napadlo, že byste mohla na prostranství před penzionem Sluníčko pořádat Beskydské hudební léto.
První hudební akce se na Sluníčku konala v roce 2003. Každých 14 dní jsme pořádali koncert zaměřený na folk. Jenže párkrát nevyšlo počasí a na koncertu byla jen hrstka diváků. Proto jsme se domluvili, že během léta zorganizujeme raději tři větší koncerty pod názvem Beskydské hudební léto.
A zlepšila se návštěvnost?
Na některé koncerty přišlo dva a půl tisíce diváků. Konkrétně na Daniela Landu a Olympic.
S jakým předstihem domlouváte kapely?
Jednáme s nimi většinou rok dopředu. Během ledna a února máme hotový program. Musíme si pohlídat, aby kapely nevystupovaly v podobném termínu někde v okolí, protože pak by lidé nepřišli k nám.
Už víte, kdo u vás bude koncertovat příští rok?
Domlouváme se s několika skupinami. Dokud ale nemáme podepsanou smlouvu, nebudu jména prozrazovat.
Pozvala jste někdy i kapelu, která je vaší srdeční záležitostí?
Mám ráda kapelu Kryštof, a ta u nás už dvakrát hrála. Druhou mou srdeční záležitostí je slovenská skupina Desmond. Její koncert jsme uspořádali v červenci.
Najdou si hudebníci čas s Vámi posedět nebo po koncertu hned odjíždějí?
Většinou se chvíli zdrží, posedí, někteří přenocují. Když u nás hrála kapela MIG 21, v tom dobrém slova smyslu jsme pařili s Jiřím Macháčkem až do pěti hodin do rána. Byl neuvěřitelně vtipný, bavil celou společnost.
Mívají hudebníci zvláštní požadavky?
Smluvně řešíme především technické požadavky týkající se podia a ozvučení. Vy se ale asi ptáte na jiné věci. Někdy mají ve smlouvě podrobně popsáno, jaké občerstvení pro ně máme připravit, dokonce si jednou přáli konkrétní značku minerální vody. Mohu ale potvrdit, že slavnější kapely takové věci vůbec neřeší. Snažíme se, aby si od nás odnesli zážitek nejen diváci, ale i hudebníci. Ať si užijí jedinečné prostředí koncertů v Beskydech s krásným výhledem do údolí. Je to pro ně něco jiného než koncertovat v halách nebo kulturních domech.
Letošní advent jste věnovali dobročinné akci. Zeptám se vás proto, kolik oveček již máte v salaši.
Jsem ráda, že se ptáte na charitativní akci Každá ovečka se počítá. Pořádáme ji ve spolupráci s Handicap centrem Školy života Frýdek-Místek. Kdo umí háčkovat, plést nebo raději pracuje s hlínou, dřevem či jinými materiály, může vlastnoručně vyrobit ovečku, darovat jí do salaše na Sepetnou a podpořit tak dobrou věc. Ovečky nám postupně přibývají. Čím víc jich bude, tím líp. Ve dnech 5. a 6. prosince uspořádáme v Horském hotelu Sepetná ovečkový adventní bazar, na kterém budeme tyto rukodělné výrobky a také keramiku veřejně prodávat. Veškerý výtěžek použijeme pro Aleše Křenka z Ostravice a jeho kamarády ze Školy života ve Frýdku-Místku. Aleš, který se narodil s downovým syndromem, rád maluje, a proto by si přál velkou sadu kreslících potřeb. Také by rád vyrazil s kamarády z denního stacionáře na Lysou horu, na což bychom jim rádi zajistili dopravu autobusem. Více informací o této akci najdete na našem webu www.sepetna.cz.
Pojďme se ohlédnout za letní sezonou. Byla úspěšná?
Letošní léto hodnotím opravdu velmi pozitivně. Po vlně různých problémů v zahraničí se letos hodně lidí rozhodlo zůstat doma, což se projevilo zvýšeným zájmem o naše horská zařízení a mělo to vliv na obsazenost. Léto na Sepetné jsou především hory, krásná beskydská příroda a koupání. Hostům tradičně připravujeme bohatý animační program pro děti i dospělé. Vyzkoušeli si i nové aktivity jako bumper ball, což jsou velké gumové koule, se kterými si užijí spoustu zábavy. V programu máme lukostřelbu nebo lesní verzi minigolfu. Velmi populární je bubnování s „šamanem“ u ohně, kdy si dospělí i děti vyzkoušejí bubny a bubínky z Afriky, Karibiku nebo australské didgeridoo. A také si hosté užívali koupání, a to za každého počasí. Buď ve vyhřívaném venkovním bazénu na Sluníčku, anebo na krytém bazénu na Sepetné, kde máme 90metrový tobogán.
Viděl jsem, že se vaši hosté projíždějí menším otevřeným vozítkem, které mi připomíná autíčka na golfu. O co jde?
Je to malý elektromobil, pro který jsme vyřídili povolení, aby s ním mohli vyjet k dřevjance s restaurací U Zbuja, kde je normálně zákaz vjezdu. Vyjížďku v otevřeném vozítku si užívají hodně rodiny s dětmi, ale také senioři, pro které je obtížné jít do kopce. Tak se po okolí projedou tímto elektromobilem.
Mají hoteloví hosté zájem poznávat náš region?
Zájem mají a také my jim chceme ukázat krásy a možností zdejšího kraje, aby se k nám vrátili nebo jej propagovali dále. Naši animátoři se s nimi vydávají na procházky a výlety do okolí, například na Mazácké skály nebo po Medvědích stezkách. Oblíbená je procházka do místního Beskydského pivovárku spojená s exkurzí a ochutnávkou pivních speciálů. Vrcholem byly noční výšlapy na Lysou horu za východem Slunce. To je pro každého neopakovatelný zážitek. Zveme pravidelně na besedy o beskydské krajině myslivce, anebo pořádáme hudební večery, kde hraje starou beskydskou muziku kapela RukyNaDudy.
Přejí si zahraniční turisté mezinárodní kuchyni, nebo raději vyzkoušejí místní speciality?
Oblíbili si naši krajovou kuchyni. Když jedete na dovolenou do zahraničí, tak také nechcete českou kuchyni, ale vyzkoušíte tamní pokrmy. Jsme členy projektu Jak šmakuje Moravskoslezsko a vaříme podle kuchařky s krajovými recepty. Větší skupiny si objednávají Valašský večer s programem, ochutnávkou specialit, kde jim také vysvětlíme některé zdejší názvy pokrmů nebo ingrediencí. Nejde ale jen o cizince, například pracovníci ostravských firem byli překvapeni některými názvy. Vždy jim ale chutnalo a program se jim líbil. A odnesli si hezký zážitek.
Provozujeme také restauraci v golfovém areálu na Ostravici. Kdo tedy chce ochutnat naši kuchyni a krajové speciality, nemusí jet až na Sepetnou. Naši restauraci najde na začátku Ostravice. Z Frýdku-Místku to trvá autem jen deset minut. Odměnou bude vynikající kuchyně za přijatelné ceny a krásný výhled na Lysou horu.
Co připravujete mimo sezonu?
Podzim – to jsou hlavně firemní akce, konference a kongresy. Díky naší poloze k nám jezdí pracovníci firem z Česka, Slovenska a Polska a využívají nejen konferenční zázemí, ale účastní se outdoorových a indoorových aktivit. Jezdí k nám i individuální klientela. Pro ni připravujeme na Svatého Martina tradiční husu a svatomartinská vína. Během prvního prosincového víkendu dorazí na Sepetnou i Mikuláš a nabízíme rovněž silvestrovské pobyty. Na Sluníčku budeme mít Silvestra v havajském stylu.
Jaké možnosti mají u vás lyžaři?
Nejsme sice typické lyžařské středisko, ale spolupracujeme s několika lyžařskými areály v okolí. Naše hosty vozíme mikrobusem na sjezdovku v Malenovicích. Cesta trvá jen pět minut. Někteří lyžaři jezdí na Ostravici, ale nejčastěji do areálu na Bílou, který je vzdálen 15 kilometrů. Je to výborný areál s jistotou sněhu.
Jsou tady i trasy pro běžkaře?
Pět set metrů od nás probíhá beskydská magistrála. Stopa začíná za naším hotelem, stačí nasadit lyže a doběhnete k populární magistrále. V zimě se nedaleké golfové hřiště na Ostravici promění v běžecký areál pro veřejnost, kde jsou osvětlené běžecké trasy, takže běžkaři si mohou zasportovat také po setmění.
Vím, že spolupracujete s horolezcem Liborem Uhrem. Můžete přiblížit novou soutěž LH365, kterou Libor Uher zaštiťuje?
Koncem ledna se Sepetná už poněkolikáté změní v základní tábor horského maratonu LH24, kdy účastníci během 24 hodin opakovaně stoupají na vrchol Lysé hory. Ale jak jste zmínil, spolupracujeme i na novém projektu LH365, což je celoroční soutěž, kterou zahájíme 1. ledna. Při ní se elektronicky zaznamenává jakýkoliv výstup na Lysou horu. Horní kontrolní bod je u Bezručovy chaty, dolní na našem hotelu Sepetná. Na hotelové recepci také prodáváme kontrolní čipy.
Bydlíte ve Frýdku-Místku, avšak podnikáte v Beskydech. Máte vůbec čas zajít si ve městě na kulturní akce?
Ve Frýdku-Místku máme sídlo firmy, takže ve městě trávím více času, než si myslíte. Občas si zajdeme s manželem na divadelní představení nebo na koncert. Podle mě by zde mohlo hostovat více divadel a mohl by se konat větší počet koncertů, aby lidé nemuseli jezdit za kulturou do Ostravy. Jsme přece jen šedesátitisícové město. Moc se mi líbí hala Polárka, tam by se přece mohly konat koncerty.
Ve svých hotelích se zaměřujete na regionální kuchyni. Ale co ve městě? Zajdete si někdy do restaurace?
Našla bych ve Frýdku jednu a v Místku také jednu restauraci, do kterých si ráda zajdu. Možná by zde uspěla restaurace se zajímavou a kvalitní gastronomií, specializovaná na nějaký druh kuchyně. Pravdou ale je, že nejraději chodím na jídlo do našich vlastních středisek.
A co sportovní vyžití?
Občas si zajedu na kole kolem Olešné, okruh kolem přehrady je opravdu povedený. Někdy si vyjedu kolem řeky ve směru na Dobrou. Máme ve městě krytý bazén, aquapark, trasy pro bruslaře, takže po této stránce jsem spokojená.
Mým největším koníčkem je cestování a golf, takže s manželem nejčastěji relaxujeme při hře na Ostravici nebo v Čeladné. Moc se mi líbí, jak byl upraven park pod zámkem i to, jak město vyřešilo parkování na frýdeckém náměstí. To vše vnímám pozitivně.
Vnímáte něco i negativně?
Myslím si, že Frýdek-Místek je předimenzován co do počtu hypermarketů. Na naše město je jich přece jen trochu moc. Něco jiného je mít tolik hypermarketů v Ostravě, která má pětkrát více obyvatel, a myslím si, že i tam mají problémy s návštěvností a tržbami. A co teprve v menším Frýdku-Místku.
Profil
Ing. Kateřina Slivoníková se narodila 10. srpna 1962 v Čeladné. Do svých tří let bydlela na Ostravici, pak se s rodiči přestěhovala do Frýdku-Místku. Absolvovala gymnázium ve Frenštátě pod Radhoštěm a obor systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě. Pracovala ve výpočetní středisku v Ostroji Frýdlant nad Ostravicí a po sametové revoluci začala s manželem podnikat ve strojírenské firmě. Od roku 2000 má na starosti Horský hotel Sepetná a Penzion Sluníčko, který se stal v loňském roce vítězem ankety Penzion roku 2014.